restaurant_750x200

Tuesday, January 18, 2011

Żurawina i placki ziemniaczane z żurawiną



Żurawina


Krajem pochodzenia żurawiny są Stany Zjednoczone i kraje skandynawskie.
Żurawina jest jeżyną leśną o wyjątkowych walorach smakowych.

Ma słodki smak z dobrze wyczuwalnym posmakiem kwaśnym i cierpkim.


Dzięki temu znajduje zastosowanie w kuchni, jako przekąska oraz dodatek do deserów.


Powszechnie używana jest do przygotowania sosów do dań mięsnych oraz jako dodatek do sałatek.


Ponadto żurawina zawiera błonnik pokarmowy i sód, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, a nie zawiera białka.
I do tego jet bardzo nisko kaloryczna.


Żurawina zasmażana jest doskonałym dodatkiem do kaczki czy indyka i placków ziemniaczanych. Spróbujcie naprawdę polecam.


Poniżej podaje przepis a placki i na żurawinę zasmażaną którą możecie trzymać w słoiczkach i rozkoszować się jej smakiem do następnych zbiorów. Oto przepis:


Placki ziemniaczane z żurawiną


czas przygotowania 40 minut


Składniki:
1 kg żurawiny 
2 kg ziemniaków
3 jabłka
1 kg cukru
szczypta cynamonu
sól
pieprz 
100g mąki
1 jajko
1 cebulka
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:


Placki ziemniaczane:
Obrać ziemniaki i cebulę, zetrzeć na małej tarce .
Dodać sól, pieprz, mąkę i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnie z oliwą wkładać po łyżce masy tworząc małe krążki, piec z dwóch stron na złoty kolor.


Można podawać według uznania:
ze śmietaną,
z cukrem,
z zapieczonym żółtym serem,
z borówką
z żurawiną.


Zasmażana żurawina


Żurawinę wypłukać oczyścić z liści włożyć do dużego garnka zalać wodą tylko do ilości żurawiny i gotować na małym ogniu.


Cukier rozpuścić w gorącej wodzie wlać do garnka z żurawiną. Gotować 4-5 godzin na małym ogniu aż uzyskamy płynną masę. Czasami trzeba gotować dłużej zależy od dojrzałości owoców.


Ostudzić. Wkładamy do słoiczków do samej góry pod zakrętkę, szczelnie zakręcamy.


Pasteryzacja


Gotujemy w dużym garnku wodę,na spód garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę.
Wkładamy powoli słoiki do garnka, tylko tyle żeby wszystkie stały na dnie garnka, gotujemy na małym ogniu około 20 minut.


Rozkładamy na blacie suchą bawełnianą ściereczkę, zakładamy rękawice kuchenne, żeby się nie poparzyć, wyjmujemy kolejno słoiki z gotującej się wody, stawiamy na zakrętce i pozostawiamy do wystygnięcia.


Gdyby zaszła taka sytuacja, że któryś słoik się nie zamknął (znaczy to że pokrywka daje się na środku nacisnąć i wraca z powrotem) w takim przypadku najpierw trzeba sprawdzić pokrywkę ,ponieważ może być uszkodzona np. gdy była podważana nożem lub innym narzędziem podczas otwierania. 


Gdy stwierdzimy że pokrywka jest dobra lub ją zmienimy, czynność pasteryzacji należy powtórzyć ponownie aż do momentu zamknięcia słoika.


W przeciwnym wypadku produkt znajdujący się w środku zepsuje się i nie będzie nadawała się do spożycia w późniejszym terminie.


Smacznego 


Żurawina jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do dań i deserów. Suszona może być spożywana na surowo.


Można ją pomieszać w misce z innymi bakaliami i orzechami i na pewno każdy podczas oglądana telewizji chwyci garść tak pożywnej i zdrowej mieszanki w której nie może zabraknąć żurawiny. Zobacz przepis mieszanka telewizyjna na zdrowie.















No comments:

Post a Comment