restaurant_750x200

Sunday, January 2, 2011

Placek po zbójnicku


Placek po zbójnicku


Autor: Justyna Słopień

Lubicie placki ziemniaczane? Mam fajny pomysł na obiad - placek po zbójnicku. Zachęcam do wykonania i wyrażenia opinii.                       


Składniki na sos:
 600 g wołowiny albo mięsa gulaszowego,
150 g pieczarek,                             
1 cebula,                              
1 papryka,                                 
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
mąka,                                                 
3 liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,                                 
pieprz,

Składniki na placki ziemniaczane (z tej porcji wychodzą 3-4 średnie placki):
5-6 średnich ziemniaków,                          
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cebula,                              
jajko,
sól,           
pieprz,

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby zakryć mięso, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, później dorzucamy pieczarki. Jak mięso będzie już miękkie dorzucamy do niego cebulę, pieczarki, paprykę i gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy wodą i mąką.
Teraz smażymy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną.  Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.

Zapraszam na www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment