restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska- spaghetti z małżami Cuisine Italian-spaghetti with clams




Spaghetti z małżami 

Cuisine Italian-spaghetti with clams




Czas przygotowania 15 minut plus godzina na moczenie małży.
Czas gotowania 15 minut.
Porcja dla 4 osób.




Składniki:


1kg. małży,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
500g makaronu spaghetti,
1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
2 pokrojone świeże czerwone papryczki chili,
1/4 szklanki poszatkowanej natki pietruszki.


Sposób przygotowania:


Małże włóż do miski z zimną wodą,aby dokładnie wypłukać piasek.
Do dużego garnka wlej wino i zagotuj,włóż małże i gotuj na małym ogniu  pod przykryciem,aż się otworzą.
Zamknięte wyrzuć.
Wyjmij małże z garnka i przykryj je ,żeby nie wystygły,a płyn przecedź przez sito do dzbanka.Zostaw 1/2 szklanki płynu.


Ugotuj makaron al dente ,odcedź i przełóż go do garnka.
Na patelni podgrzej oliwę,dodaj czosnek i chili,podsmażaj do momentu,aż zaczną wydzielać zapach.
Przełóż małże do makaronu dodaj podsmażone  dodatki,pietruszkę i pozostawiony płyn.
Ostrożnie wymieszaj.


Życzę smacznego.




Cuisine Italian-spaghetti with clams


Preparation time 15 minutes plus soaking time on the mussels.
Cooking time 15 minutes.
Serves 4 people.


Ingredients:

1kg. mussels,
1 / 4 cup dry white wine
500g spaghetti,
1 / 2 cup extra virgin olive oil,
2 crushed garlic cloves
2 chopped fresh red chilli,
1 / 4 cup chopped parsley.

Preparation:

Mussels add to bowl of cold water to thoroughly rinse the sand.
To a large pot pour the wine and boil, add mussels and cook over low heat in
cover until it opens.
Closed discard.
Remove the mussels from the pot and cover them, not to wystygły, and strain the liquidthrough
dzbanka.Zostaw sieve into 1 / 2 cup liquid.

Cook the pasta al dente, Drain and put it into the pot.
Heat olive oil in a frying pan, add garlic and chili, sauté until they start
smell.
Put the clams to fried noodles add-ons, parsley, and left
fluid.
Gently stir.

I wish you bon appétit.













No comments:

Post a Comment