restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska - Frittata z pieczarkami i karczochami


 Frittata z pieczarkami i karczochami


czas przygotowania 10 minut,
czas smażenia 20 minut,
porcja dla 8 osób.

Składniki:


2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
1 średnia cebula,drobno pokrojona,
2 łyżki natki,grubo pokrojonej,
2 łyżki startego parmezanu,
10 lekko ubitych jaj,
20g masła,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
8 pieczarek,
4 pokrojone na pół grillowane karczochy,
1/4 szklanki cienko pokrojonej grillowanej papryki.

Sposób wykonania:


Na oleju podsmażyć cebulę,dodając połowę posiekanej natki,
Ser i jaja wymieszaj w misce,a następnie wlej na patelnię podgrzewając na małym ogniu pod przykryciem z folii, ok. 8 min,aż jajka się zetną,
patelnię wstaw do rozgrzanego opiekacza i poczekaj ,aż potrawa się lekko zarumieni,
wyłóż omlet na deskę.
Na małej patelni podgrzej masło,podsmaż czosnek i grzyby do miękkości, na koniec dodaj pozostałą natkę pietruszki.
Pokrój fittatę na 16 trójkątnych kawałków i ułóż je na półmisku.
Połowę trójkąta udekoruj grzybami,a pozostałą część kawałkiem karczocha i papryką.

Życzę smacznego.

No comments:

Post a Comment