restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska - Panzanella.







Panzanella



Czas przygotowania 15 min.
czas gotowania 10 min.
Porcja dla 4 osób.

Składniki:

1/2 bochenka długiej bułki ciabatty,
1 rozgnieciony ząbek czosnku,
1/4 szklanki oliwy,
500g przekrojonych na pół pomidorów cherry,
1 pokrojony w cienkie plasterki ogórek libański,
1 grubo pokrojone średnie awokado,
1/4 szklanki suszonych,opłukanych kaparów,
1 grubo pokrojona duża żółta papryka,
2 puszki odsączonej fasoli białej( każda puszka 400g),
1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii,

Pomidorowy winegret:

1/2 szklanki soku pomidorowego,
1/4 szklanki octu z czerwonego wina,
1/3 szklanki oliwy.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temp. 180-200stopni.
Chleb pokrój na 2 cm. kostki.w dużej misce wymieszaj dokładnie chleb z mieszanką czosnku i oliwy.
Rozłóż chleb jedną warstwą na blasze i zapiekaj przez 10min. aż się lekko zarumieni.
Włóż chleb do tej samej miski z pozostałymi składnikami i winegretem i wymieszaj wszystkie składniki przez delikatne potrząsanie miską i potrawa jest już gotowa do spożycia.

Winegret pomidorowy.

Wlej składniki do zakręcanego słoja i potrząsając nim dobrze wymieszaj.

Dobra rada:

Ciabattę można kupić w większości marketów,ale do tej potrawy można użyć każdy chleb,który ma chrupiącą skórkę.

Życzę smacznego.





No comments:

Post a Comment