restaurant_750x200

Tuesday, January 18, 2011

Babka ziemniaczana z baczkiem i majerankiem

Babka ziemniaczana z baczkiem i majerankiem
kuchnia polska


czas przygotowania 90 minut
czas pieczenia 50 minut


Składniki:


1 kg ziemniaków
200g wędzonego boczku
1 cebulka
2 jajka
2 łyżki mąki
olej lub oliwa
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry
1 łyżka czosnku
1 łyżka cząbru


Sposób przygotowania:


Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić wszystko aż cebula zmięknie.
Ziemniak obrać i zetrzeć. Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i przyprawy, trochę mąki i jaja, wszystko porządnie wymieszać.


Podłużną brytfankę posmarować tłuszczem od wewnątrz, wlać do niej masę z ziemniaków. stawić do piekarnika nagrzanego na 200 st. i piec koło 50 minut.


Można ja podawać z kefirem, zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną.Równie smaczna jest na ciepło jak i na zimno.


Smacznego

No comments:

Post a Comment