restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska - Cannelloni z prosciutto i kurczakiem Cannelloni stuffed with prosciutto and chicken.



Cannelloni z prosciutto i kurczakiem 

Cannelloni stuffed with prosciutto and chicken.


Czas przygotowania 30 minut.
Czas gotowania 1godz. 10 minut.
Porcja dla 8 osób.

Składniki:

50g masła,
1/4 szklanki zwykłej mąki,
2/3 szklanki mleka,
1 1/2  szklanki bulionu z kury,
1/2 szklanki drobno startego parmezanu,
400g grubo startego sera fontina,1 łyżka oliwy,
2 grubo pokrojone cebule,
3 rozgniecione ząbki czosnku,
1 kg. zmielonego mięsa kurczaka,
2 łyżki drobno posiekanej szałwi,
850g pomidorów z puszki,
1/2 szklanki wytrawnego białego wina,
1/4 szklanki przecieru pomidorowego,
3 łyżeczki białego cukru,
12 świeżych kawałków lasagne,
24 plastry prosciutto.


Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej masło,dodaj mąkę,szybko mieszaj,aż sos zacznie gęstnieć,stopniowo dolewaj mleko i bulion,gotuj dalej aż zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika dodaj parmezan i 1/4 przygotowanej fontiny.

W rondlu podgrzej olej i usmaż cebulę i czosnek, dołóż mięso kurczaka i smaż na małym ogniu aż się zarumieni,dodaj szałwię.
W garnku połącz kurczaka z sosem i wystudź.
W garnku zmieszaj rozgniecione pomidory z zalewą,winem,przecierem pomidorowym i cukrem.
Gotuj na małym ogniu przez 10min. potem wystudź i zmiksuj.
Piekarnik rozgrzej do temp. 160-180stopni.
Pokrój lasagne.  Prosciutto pokrój na krzyż i umieść po dwa na każdy pasku makaronu,połóż na wierzchu 1/4 szklanki potrawki z kurczaka,i zwiń ,ściśle ciasto z farszem.
2 naczynia żaroodporne posmaruj oliwą,wlej ćwiartkę przygotowanego sosu pomidorowego do każdego z naczyń i włóż roladki,w taki sposób ,aby połączone brzegi ciasta znalazły się na spodzie naczynia,polej sosem i posyp fontiną.
Piec cannelloni pod przykryciem przez  30 minut,potem odkryj i piecz jeszcze 15 minut,aż ser się rozpuści i zrumieni.

Podawaj z zieloną sałatą.

Dobra rada:

Prosciutto można zastąpić pancettą lub dobrze uwędzoną szynką.


Życzę smacznego

Italian Cuisine 
 Cannelloni stuffed with prosciutto and chicken. 

Preparation time 30 minutes. Cooking time 1hr. 10 minutes. Serves 8 people.
Ingredients:
50g butter 1 / 4 cup plain flour, 2 / 3 cup milk 1 1 / 2 cup chicken broth, 1 / 2 cup finely grated Parmesan 400g coarsely grated fontina cheese, 1 tablespoon olive oil 2 coarsely chopped onions, 3 crushed garlic cloves 1 kg. shredded chicken meat, 2 tablespoons finely chopped sage, 850g canned tomatoes, 1 / 2 cup dry white wine 1 / 4 cup tomato puree, 3 tablespoons white sugar 12 pieces of fresh lasagna, 24 slices of prosciutto.

Preparation:
In a saucepan heat the butter, add flour, stir quickly, until the sauce begins thicken, gradually pour the milk and broth, cook until it thickens further. Remove pot from the heat and add Parmesan cheese 1 / 4 fontiny prepared.
In a saucepan heat the oil and fry the onion and garlic, Simply add chicken and stir-fry over low heat until golden, add the sage. In a saucepan combine the chicken with the sauce and haircut. In a saucepan mix the crushed tomatoes with the marinade, wine, tomato puree and sugar. Cook over low heat for 10 minutes. haircut and then blend. Heat oven to temperature 160-180stopni. Cut the lasagna. Prosciutto slice crosswise and place two on each bar pasta, place on top of 1 / 4 cup of chicken stew, and fold, closely the dough with the filling. 2 heatproof dish brush with olive oil, pour a quarter of the prepared sauce tomato to each dish and place rolls in such a way that the combined edges of the cakes were on the bottom of dish, pour over sauce and sprinkle with fontina. Bake cannelloni covered for 30 minutes, then uncover and bake yet 15 minutes, until cheese is melted and browning.
Serve with green salad.
Good advice:
Prosciutto or pancetta can be replaced by a well-smoked ham.

I wish you bon appétit.

No comments:

Post a Comment