restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska - Minestrone na sposób mediolański.



Minestrone na sposób mediolański.


Czas przygotowania 40 minut plus czas przechowywania w lodówce.
Czas gotowania 3 godz.35minut.
Porcja dla 6 osób.

Składniki:

1/3 szklanki suszonej fasoli borlotti,
2 golonki ok. 1kg,
1 grubo pokrojona średnia cebula,
3 grubo pokrojone oczyszczone łodygi selera,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 liść laurowy,
3 grubo pokrojone średnie marchewki,
4 l. wody,
1 łyżka oliwy,
1 grubo posiekana duża biała cebula,
3 rozgniecione ząbki czosnku,
4 obrane i grubo pokrojone małe pomidory,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 średnie grubo pokrojone ziemniaki,
1/2 grubo poszatkowanej kapusty,
2 średnie grubo pokrojone  cukinie,
1/2 szklanki ryżu arborio,
1/4 szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki,
2 łyżki drobno pokrojonych liści świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:


Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw na noc,
rano wypłukaj w zimnej wodzie i odsącz,
Piekarnik nagrzej do temperatury 180-200stopni,
golonkę należy piec przez ok. 30 minut bez przykrycia,najlepiej razem z cebulą,
do dużego garnka wrzuć cebulę,seler,pieprz,liść laurowy,jedną z marchewek zalej wodą,
gotuj to wszystko na wolnym ogniu przez 2 godz,
po ugotowaniu przecedź wywar przez gazę i odstaw do wystygnięcia, można włożyć do lodówki,
w dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż białą cebulę i czosnek,aż do cebula zmięknie,
gdy wywar nam ostygnie usuń tłuszcz z wywaru i wlej wywar do rondla,
dodaj fasolę,pomidory,przecier pomidorowy,seler,ziemniaki oraz resztę marchewki,
wszystko to gotuj na małym ogniu przez 40min.,aż fasola będzie miękka,
na koniec włóż kapustę,cukinię i ryż i jeszcze gotuj na małym ogniu ok.15 minut,aż ryż będzie miękki.
przed samym podaniem dodaj natkę i bazylię.

Życzę smacznego.






No comments:

Post a Comment