restaurant_750x200

Friday, January 7, 2011

Łopatka w sosie musztardowym


Łopatka w sosie musztardowym


Autor: Justyna Słopień

Dzisiaj proponuję łopatkę w sosie musztardowo-miodowym z dużą ilością cebuli. Przepis jest łatwy do wykonania i nie potrzebujemy do niego dużo składników.

                                                           

Składniki:
500 g mięsa gulaszowego,                                                        
2 cebule,                                                                    
2 ząbki czosnku,                                                           
4 łyżki musztardy,                                                                         
1 łyżka miodu,                                                                                                                  
1 łyżka majeranku,                                                                             
2 łyżki oliwy,                                                        
sól,                                                         
pieprz,                                                                                                     
Mięso kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w półtalarki. W tym czasie przygotowujemy sos – przeciskamy czosnek do jakiejś miseczki, dodajemy do niego musztardę, miód, majeranek, oliwę i wszystko mieszamy. Po 2-ch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy plaster mięsa smarujemy sosem i na wierzch wykładamy cebulę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 º C przez około 1,5 godz.
Smacznego                                                                                          

Zapraszam na mojego bloga: www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment