restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska - Stracciatella




Stracciatella



Czas przygotowania 5 minut.
czas gotowania 10 minut.
Porcja dla 8 osób.

Składniki:

5 jajek,
1/2 szklanki drobno utartego parmezanu,
6 szklanek bulionu z kury,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania.

Ubij jajka z serem na jednolitą masę,
wlej bulion do dużego garnka i doprowadź do wrzenia,
następnie zdejmij garnek z ognia i powoli dodawaj do bulionu jajka z wymieszanym serem, cały czas  mieszając,
następnie postaw garnek na palnik z małym ogniem i gotuj wszystko ok. 5 min. ciągle mieszając.
Dodaj natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.


Życzę smacznego.





No comments:

Post a Comment