restaurant_750x200

Monday, January 17, 2011

Masełkowy kurczak


Masełkowy kurczak


Autor: Justyna Słopień

Danie wymyślone przez mojego męża. Może od dzisiaj nie tylko mi będzie smakowało:-)                          


Składniki: 
3 udka kurczaka (lub 1 pierś kurczaka)                               
2 duże marchewki                                                                     
1 pietruszka                                                                                              
2 duże cebule                                                                                         
50 g masła                                                                    
pół selera                                                                                        
por                                                                
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w większą kostkę.
Gotujemy udka kurczaka i wyżej wymienione warzywa. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości ( tak żeby zostały jak największe kawałki mięsa) a warzywa odcedzamy. Odlewamy około 1 szkl wywaru. Pozostały wywar z kurczaka i warzyw nie będzie nam potrzebny, a więc przy okazji można zrobić rosół.
Jeżeli nie mamy kurczaka ani piersi, i a mamy np. schab to możemy to również przygotować ze schabu.
 Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, później dodajemy pora. Przekładamy do garnka cebule, kurczaka i warzywa, podlewamy troszeczkę wywarem i czekamy aż się wszystko zagotuje, następnie zagęszczamy wodą i mąką, i znowu czekamy aż się zagotuje.
Podajemy z ryżem albo ziemniakami i ulubioną surówką.                                                                    




Więcej przepisów na :
www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment