restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska - Toksańska sałatka z białą fasolą.




Toksańska sałatka z białą fasolą.



Czas przygotowania 20 minut.
Porcja dla 4 osób.


Składniki:

2 puszki opłukanej i odsączonej białej fasoli ,
1 drobno pokrojona czerwona cebula,
2/3 szklanki suszonych pomidorów.
150g pokrojonej na centymetrowe kawałki mozzarelli,
1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek,
150g rukoli.


Balsamiczny winegret z oregano:

1 rozgnieciony ząbek czosnku,
1 łyżka drobno posiekanego oregano,
1/4 szklanki octu balsamicznego,
1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia.



Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj fasolę,cebulę, pomidory,ser i oliwki,
pokrop winegret i wymieszaj.
Podawaj z rukolą.
Balsamiczny winegret z oregano:

Wszystkie wyżej wymienione składniki umieść w zakręcanym słoiku i dobrze wymieszaj.

Życzę smacznego.


No comments:

Post a Comment