restaurant_750x200

Tuesday, January 18, 2011

Zupa jarzynowa po Prowansalsku z grzankami


Zupa jarzynowa po Prowansalsku 
z grzankami
kuchnia francuska

czas przygotowania 50 minut
czas gotowania 40 minut
porcja dla 4 osób

Składniki:
125 g fasoli białej
2 marchewki
2 pory
125g fasolki szparagowej
1 cukinia
3 pomidory
50 g makaronu wstążki
50g tartego parmezanu
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
4 kromki bułki
natka pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki bazylii
1 łyżka czosnku

Sposób przygotowania:

Fasolę białą wypłukać i namoczyć na noc.
Następnie gotować w osolonej wodzie do godziny, odcedzić i odstawić.

W garnku zagotować około 1,5l wody wrzucić marchewkę i pory.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować 15 minut.
Kolejno wrzucić cukinię i fasolę i gotować kolejne 15 minut.

Wrzucić makaron i gotować 10 minut.

Wszystkie przyprawy wymieszać z serem i oliwą i powoli wlać do zupy. Wymieszać wszystko, przykryć i pozostawić na chwilę.

W między czasie podpiec grzanki w piekarniku na złoto, posmarować masłem i gotowe.

Zupę wlewamy do miseczki a kromki albo kładziemy na talerzyku albo wrzucamy na wierzch zupy żeby namokła.

Smacznego


No comments:

Post a Comment