restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska - Oliwki z czosnkiem,chili i oregano na ciepło.

Oliwki z czosnkiem,chili i oregano na ciepło.


Czas przygotowania: 5 minut.
Czas podgrzewania 5 minut.
Porcja dla 8 osób.

Składniki:

3/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia,
1 cienko pokrojona długa świeża papryczka chili,
1 drobno posiekany ząbek czosnku,
1/4 szklanki grubo pokrojonych świeżych liści oregano,
250g czarnych oliwek,
250g zielonych oliwek.
1 pomidor
gotowane ziemniaki

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu ,na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i oregano, wszystko podgrzewaj do momentu,aż składniki staną się ciepłe i zaczną wydzielać zapach,następnie dodaj oliwki i potrząsaj patelnią,do momentu podgrzania.
 Pokrój w plasterki wcześniej ugotowane ziemniaki. Na koniec wrzuć pokrojonego w ćwiartki pomidora

Wskazówka:
Oliwki bardzo dobrze smakują z grissini.

Smacznego




No comments:

Post a Comment