restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska- Zupa z owoców morza z gremolatą.




Zupa z owoców morza z gremolatą.



Czas przygotowania 30 minut.
czas gotowania 1 godz. 20 minut.
Porcja dla 4 osób.

Składniki:

2 kg rybich kręgosłupów i łbów ( kupujemy całe ryby, filetujemy i zamrażamy łby i kręgosłupy)
1 średnia grubo posiekana cebula,
1 średnia grubo pokrojona marchewka,
2 oczyszczone i grubo pokrojone łodygi selera naciowego,
4 l wody,
8 ziarenek czarnego pieprzu,
2 liście laurowe,
1 łyżka oliwy,
1 posiekana cebula,
2 zgniecione ząbki czosnku,
5 średnich pokrojonych pomidorów,
3 łyżeczki białego cukru,
400g pomidorów z puszki,
1/4 szklanki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki wytrawnego wina białego,
2 średnie niegotowane odwłoki homara,
400g grubo pokrojonych filetów z  morskich ryb o białym mięsie,

Gremolata:

1ząbek czosnku,
1łyżka drobno pokrojonej skórki z cytryny,
2 łyżki drobno poszatkowanej świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka włóż rybie kręgosłupy i łby, dodaj cebulę,marchewkę,selery dolej wody ,wrzuć pieprz i liście laurowe,
zagotuj,a potem gotuj na małym ogniu,bez przykrycia przez 20min.
Następnie przecedź wywar do miski,a resztę wyrzuć.
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, usmaż cebulę i czosnek mieszając,aż cebula będzie miękka, potem dodaj posiekany pomidor i cukier,gotuj przez 10 min.cały czas mieszając.
Do tego dodaj rozgniecione pomidory wraz z zalewą,przecierem i winem.
Gotuj na małym ogniu bez przykrywki przez 5 min.mieszając od czasu do czasu,aż potrawa zacznie robić się gęsta.
Potem dolej wywar i gotuj przez 20 min.na małym ogniu bez przykrycia.
Następnie ostudź ok.10min.
Przygotuj gremolatę,zmiksuj pomidorowy wywar i zagotuj.
Dodaj homary i ryby i gotuj na małym ogniu przez 5 min. delikatnie mieszając.
Na koniec rozlej zupę do miseczek i posyp gremolatą.

Gremolata to wymieszanie powyższych składników.

Życzę smacznego.






No comments:

Post a Comment