restaurant_750x200

Wednesday, January 19, 2011

Delicja


Delicja


Autor: Justyna Słopień

...ciasto mojej mamy... delicja jest połączeniem masy serowej i jabłek, co daje jej ciekawy i niepowtarzalny smak... trochę kwaskowatości z jabłek i agrestu, a trochę słodkiego ugotowanego sera... Pychotka


Ciasto:
 ½ kg mąki                         
1 szkl cukru pudru                                                
20 dag margaryny albo masła roślinnego                                   
2 jajka (1 żółtko + 1 całe jajko)
1 cukier waniliowy                                   
2 łyżki kwaśnej śmietany                                
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Pieczemy w temperaturze ok. 200 º C przez 20-30 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.
Masa serowa:
½ kg sera zmielonego                                         
1 szkl cukru                              
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja (2 całe, 1 żółtko)
            Jaja, cukier, masło ucieramy, dodajemy zmielony ser – gotujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń w pół szklance mleka i mieszamy aż się wszystko zagotuje. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
1 litrowy słoik jabłek
1 galaretka agrestowa
Jabłka mieszkamy z galaretkę i chwilę gotujemy.
(Wersja dla bardziej pracowitych - 1 kg jabłek ucieramy na tarce, dodajemy pół szkl cukru, 1 galaretkę agrestową i wszystko smażymy)
 Gdy mamy już wszystkie placki i dwie masy, przekładamy ciasto. Na pierwszy placek wykładamy masę serową, przykrywamy drugim plackiem, na ten wykładamy jabłka i przykrywamy trzecim plackiem.
Smacznego                                                       

Więcej przepisów na:
www.gotujemyipieczemy.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment