restaurant_750x200

Thursday, January 13, 2011

Włoskie ciasto jogurtowe

Włoskie ciasto jogurtowe
we włoskim stylu


czas przygotowania 60 minut
czas pieczenia 45 minut


Składniki:


750 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
łyżka sody
250 g masła roślinnego
150 g cukru
6 jajek
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml syropu (sok z cytryny 1/2 szklanki+ 1/4 szklanki wody+40o g cukru)


Sposób przygotowania:


Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.


Masło, cukier i żółtka ucieramy na krem i stopniowo dodajemy do niej mąki, a następnie jogurtu cały czas zagniatając.


Ubijamy na sztywno piane z białek i dodajemy do ciasta. Lekko mieszamy.


Cisto wkładamy do formy pieczemy 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


Gotujemy wodę dodajemy cukier i sok z cytryny gotujemy 5 minut, aż otrzymamy gęsty syrop, który wylewamy na ciasto.
I gotowe


Smacznego

No comments:

Post a Comment