restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia Włoska - Pieczona ricotta z ziołami.


Pieczona ricotta z  ziołami.



Czas przygotowania 15 minut.
czas pieczenia 1 godzina plus schładzanie.
Porcja dla 8 osób.

Składniki:

1 kg sera ricotta,
2 łyżki drobno pokrojonego świeżego tymianku,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
2 lekko ubite jaja,
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku czosnkowego,
1 łyżka drobno startej skórki cytryny.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-180 stopni.Nasmaruj tłuszczem głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm.Spód należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski włóż ser z tymiankiem i czosnkiem,jajkami,szczypiorkiem i skórką cytryny.

Składniki należy dokładnie wymieszać i przełóż do przygotowanej formy.
Ser należy piec bez przykrycia, ok. 1 godz.do momentu,aż potrawa będzie lekko brązowa i twarda w dotyku.
Najlepiej jak potrawa ostygnie w foremce.

Wskazówka:

Pieczona ricotta może być przechowywana w lodówce pod przykryciem 3 dni.

Smacznego



No comments:

Post a Comment