restaurant_750x200

Monday, January 10, 2011

KREWETKI Z SOSEM MAŚLANYM

KREWETKI Z SOSEM MAŚLANYM Z RYŻEM

CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MINUT

SKŁADNIKI:
250G KREWETEK BLACK TIGER
100G MASŁA
PĘCZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI
4 ZĄBKI CZOSNKU
OLIWA Z OLIWEK
250G RYŻU


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KREWETKI SPARZYĆ GORĄCA WODA LUB WRZUCIĆ NA CHWILĘ NA WRZĄTEK,
RYŻ WYPŁUKAĆ AŻ BĘDZIE PRAWIE PRZEZROCZYSTY
GOTOWAĆ BEZ SOLI Z DODATKIEM ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK,


NA PATELNIĘ WŁOŻYĆ MASŁO ROZPUŚCIĆ NA MAŁYM OGNIU, WYCISNĄĆ CZOSNEK, WRZUCIĆ KREWETKI  I PODSMAŻYĆ OKOŁO 5 MIN


UGOTOWANY RYŻ POŁOŻYĆ NA ŚRODKU TALERZA TWORZĄC GÓRKĘ, KREWETKI POUKŁADAĆ DOOKOŁA RYŻU, POLAĆ SOSEM ZE SMAŻENIA I POSYPAĆ ZIELONĄ PIETRUSZKĄ,


MOŻNA PODAWAĆ Z PIECZYWEM Z MASŁEM CZOSNKOWYM LUB SAME


SMACZNEGO

No comments:

Post a Comment