restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska- Fettuccine carbonara. Italian Cuisine-Fettuccine Carbonara.



Fettuccine carbonara.  

Italian Cuisine-Fettuccine Carbonara.



Czas przygotowania 10 minut.
Czas gotowania 10 minut.
Porcja dla 4 osób.

Składniki:

4 grubo pokrojone plastry bekonu,
375g makaronu fettuccine,
3 lekko wymieszane żółtka jaj,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki drobno startego parmezanu,
2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Na patelni usmaż bekon na chrupiąco,Ugotuj makaron al dente i odcedź go na ogrzany półmisek.
Wymieszaj gorący makaron z żółtkami,śmietaną,serem i bekonem, posyp szczypiorkiem.

Dobra rada:

Zamiast parmezanu można użyć sera romano lub pepato,a bekon można zastąpić włoską szynką prosciutto.
szczypiorek można zastąpić liśćmi bazylii lub oregano.

Życzę smacznego.



Preparation time 10 minutes.
Cooking time 10 minutes.
Serves 4 people.

Ingredients:

Coarsely chopped 4 slices bacon,
375g fettuccine pasta,
3 egg yolks slightly mixed,
1 cup cream,
1 / 2 cup finely grated Parmesan
2 tablespoons coarsely chopped fresh chives.

Preparation:

In skillet fry bacon on chrupiąco, Cook the pasta al dente Drain and heated it on a platter.
Mix hot pasta with egg yolks, sour cream, cheese and bacon, sprinkle with chives.

Good advice:

Instead of parmesan cheese, can use Romano or pepato, and bacon can be replaced with Italian prosciutto ham.
Chives can be replaced with basil or oregano leaves.

I wish you bon appétit.


No comments:

Post a Comment