restaurant_750x200

Thursday, January 6, 2011

JAJECZNICA PO WŁOSKU



JAJECZNICA PO WŁOSKU

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
PORCJA DLA 4 OSÓB

SKŁADNIKI:
3 PLASTRY SZYNKI PARMEŃSKIEJ
8 JAJEK
1 CZERWONA CEBULA
1 PĘCZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI
PIEPRZ MIELONY
4 BUŁKI
1 SER MOZZARELLA 
1 PAPRYKA
2 ŁYŻKI MASŁA CZOSNKOWEGO
1 SAŁATA LODOWA
1 OGÓREK ŚWIEŻY
1 POMIDOR
8 ŁYŻEK SOSU VINEGRE


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SZYNKĘ I CEBULĘ POKROIĆ W CIENKIE PLASTERKI I WRZUCIĆ NA PATELNIĘ. PODSMAŻYĆ AŻ CEBULKA BĘDZIE MIĘKKA. DO MISKI WBIĆ JAJKA ROZTRZEPAĆ I DODAĆ TROCHĘ PIEPRZU. WLAĆ JAJKA NA PATELNIĘ Z FARSZEM ZAMIESZAĆ I ZOSTAWIĆ NA PARĘ MINUT.
DZIĘKI TEMU JAJECZNICA BĘDZIE PUSZYSTA.
NASTĘPNIE PONOWNIE WYMIESZAĆ I JUŻ MOŻNA NAKŁADAĆ NA TALERZE.




CEBULKĘ, POŁOWĘ PAPRYKI POKROIĆ W CIENKIE PLASTERKI WRZUCIĆ DO MISKI.
POMIDORA POKROIĆ W KWADRACIKI A OGÓRKA NA PÓŁ I W KAWAŁECZKI OKOŁO 1 CM. SAŁATĘ PORWAĆ W RĘKACH NA DROBNE KAWAŁKI.
WSZYSTKO WRZUCIĆ DO MISKI ZALEJ SOSEM I SAŁATKA GOTOWA.


W MIĘDZY CZASIE NAGRZAĆ PIEKARNIK.
BUŁKĘ POKROIĆ W KROMKI POSMAROWAĆ MASŁEM CZOSNKOWYM I POŁOŻYĆ PLASTRY SERA. PIEC OKOŁO 5-7 MINUT AŻ SER SIĘ ROZPUŚCI.
MOŻNA PODAWAĆ Z SOSEM POMIDOROWYM.


SMACZNEGO...

No comments:

Post a Comment