restaurant_750x200

Saturday, January 1, 2011

Rafaello


Rafaello


Autor: Justyna Słopień

Jeżeli lubisz wiórki kokosowe i budyń to musisz koniecznie zrobić to ciasto. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, napewno nie pożałujesz:-)  


Składniki na biszkopt:
6 jajek,                          
1 ¼ szklanki cukru,                                
1 szklanka mąki pszennej,                             
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,                                          
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,                 
⅓ masła,                        
4 łyżki cukru,                       
2 łyżki miodu,                            

Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania.

Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C.
Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.
Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor. Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy. Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.
Pycha


Więcej ciekawych przepisów na www.gotujemyipieczemy.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

No comments:

Post a Comment