restaurant_750x200

Saturday, January 22, 2011

Kuchnia włoska- Tiella.





Tiella.



Czas przygotowania 30min.
Czas pieczenia 1godz.30min.
Porcja dla 8 osób.

Składniki:

2 małe bakłażany,
2 łyżki grubej soli kuchennej,
1kg. pomidorów obranych ze skórki,
1 drobno pokrojona cebula,
2 drobno pokrojone łodygi selera,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
1 łyżka drobno posiekanego oregano,
1łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,
1kg. obranych ziemniaków,
1/4 szklanki oliwy,
2łyżki świeżych liści oregano.


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temp. 160-180stopni.
Pokrój bakłażana na cienkie plastry i posól. po 30 minutach opłucz go pod zimną wodą,a potem osusz,
W misce zmieszaj pomidory,cebulę,seler,czosnek i oregano.
Ziemniaki pokrój na cieniutkie plasterki i wysusz ręcznikami papierowymi,
Przygotuj naczynie żaroodporne dość płytkie,nasmaruj je oliwą i ułóż w nim połowę ziemniaków i przykryj je połową bakłażana,połową zmieszanych pomidorów i skrop oliwą,
następnie robisz następną warstwę pamiętając o polewaniu oliwą.
Naczynie przykryte folią wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok.1 godz. zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. aż warzywa staną się miękkie.
Po nałożeniu na talerz posyp Tiellę liśćmi oregano.

Życzę smacznego.



No comments:

Post a Comment