restaurant_750x200

Tuesday, January 18, 2011

Macanka z serem ricotta

Macanka z serem ricotta


włoska przystawka


czas przygotowania 5 minut
czas pieczenia 10 minut


Składniki:
sezam garść
siemię lniane garść
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
 i inne ulubione zioła
2 łyżki pesto
1 opakowanie sera ricotta
200 g mąki
1 jajko
woda
sól
pieprz
oliwa z oliwek
szklanka mleka


Sposób przygotowania:


Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, mąkę, mleko i wbić jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać na konsystencje ciasta naleśnikowego.


Rozgrzać patelnię i wylać całe ciasto z miski aż utworzy duży placek. Smażyć z obu stron aż będzie chrupiący.
Wyjąć na deskę posmarować pesto, pokroić w paski lub trójkąty według uznania.


Podawać z serem ricotta albo na wierzchu kładziemy małą ilość sera na każdym kawałku, albo stawiamy obok do moczenia kawałków w serze.


I gotowe...


Smacznego



No comments:

Post a Comment