restaurant_750x200

Tuesday, February 22, 2011

Wątróbki kurze z winogronami Chicken livers with grapes



Wątróbki kurze z winogronami


Czas przygotowania: 15min.
Czas gotowania: 10min.
Porcja dla 8 osób.




Składniki:


80 dkg. wątróbek kurzych,
50 dkg. dużych białych winogron,
10 dkg. mąki,
3 jajka,
30 dkg. tartej bułki,
10 dkg. masła,
50ml. aromatycznego octu,
150 ml. wody,
sól,
1 łyżeczka mieszanki czarnego pieprzu,gałki muszkatołowej,goździków i suszonego imbiru zmielonych na drobny proszek.






Sposób przygotowania:


Winogrona delikatnie obrać ze skórki i wypestkować.Przygotować 3 głębokie talerze: 1 z bułką,1 z mąką,1 z roztrzepanymi jajkami. Po oczyszczeniu wątróbek obtoczyć je najpierw w mące potem w jajkach i na końcu w tartej bułce.
Roztopić połowę masła na dużej patelni i smażyć wątróbki po obu stronach.Mięso posolić i posypać mieszanką przyprawową na końcu smażenia.Wątróbki po zdjęciu z patelni należy przechowywać w cieple.
Do sosu pozostałego na patelni wlać wodę ,ocet, i trochę odparować,dodać resztę masła i winogrona.
Polać wątróbki sosem i podawać gorące.




Smacznego.


Chicken livers with grapes






Preparation time: 15min.
Cooking time: 10min.
Serves 8 people.


Ingredients:

80 gr. chicken livers,
50 gr. large white grapes,
10 gr. flour
3 eggs,
30 gr. crumbs,
10 gr. butter
50ml. aromatic vinegar
150 ml. water
salt
1 teaspoon black pepper mixture, nutmeg, cloves and
dried ginger ground to a fine powder.



Preparation:

Grapes gently peel and wypestkować. Prepare three deep
plates: one with bread, one with flour, 1 beaten egg. After purification
livers coat them first in flour then in egg and finally in the crumbs
bun.
Melt half the butter in a large frying pan and fry the liver on both sides. Meat
Season with salt and sprinkle with a mixture of spices at the end of frying. Livers afterremoving
Keep the pan warm.
For the remaining sauce in a pan add water, vinegar, and some evaporate, add
remaining butter and grapes.
Pour over liver and serve hot sauce.


Enjoy your meal.







No comments:

Post a Comment