restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska- Cannelloni z prosciutto i kurczakiem Italian Kitchen-Cannelloni with prosciutto and chicken



Cannelloni z prosciutto i kurczakiem  

Italian Kitchen

Cannelloni with prosciutto and chicken




czas przygotowania  30 minut
czas gotowania  1godz. 10min
porcja dla 8 osób.


Składniki :

50g masła
1/4szklanki zwykłej mąki
2/3szklanki mleka 1 1/2 szklanki bulionu z kury
1/2szklanki  startego parmezanu
400g grubo startego sera fontina
1 łyżka oliwy,
2 grubo pokrojone średnie cebule
3 zgniecione ząbki czosnku
1kg zmielonego mięsa kurczaka
2łyżki drobno posiekanej świeżej szałwii
850g pomidorów z puszki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki przeciery pomidorowego
3 łyżeczki cukru
12 świeżych kawałków lasagne
24plastry prosciutto


Sposób przygotowania:

W rondlu należy rozgrzać masło i dodać do tego mąkę szybko mieszając do momentu aż sos zacznie gęstnieć,stopniowo do tego dolewaj mleko i bulion i gotuj do czasu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Następnie zdejmij garnek z ognia,dodaj parmezan i 1/4 przygotowanej fontiny.
W garnku rozgrzej olej,usmaż cebulę i czosnek,dołóż mięso kurczaka i smaż na małym ogniu do zrumienienia,następnie wymiesza z szałwią.
Wyłóż wszystko na półmisek i wymieszaj z sosem i poczekaj aż wystygnie.
W drugim garnku zmieszaj rozgniecione pomidory z zalewą,winem,przecierem pomidorowym i cukrem.Gotuj na małym ogniu 10min,a następnie studź przez 10 min. ,a potem zmiksuj.
Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni.
Pokrój lasagne. Pokrojone na krzyż plastry prosciutto umieść po dwa na każdym pasku makaronu,na wierzchu połóż 1/4 szklanki przygotowanej potrawki z kurczaka i ściśle zwiń ciasto z farszem.
Naczynia żaroodporne 2 szt. natłuść oliwą ,wlej 1/4 porcji  przygotowanego sosu pomidorowego do każdego z naczyń i włóż roladki w taki sposób ,aby połączone brzegi ciasta znajdowały się na spodzie naczynia i polej pozostałą częścią sosu i posyp fontiną.
Piecz pod przykryciem przez 30 min. następnie odkryj i piecz jeszcze ok. 10 min. do momentu aż ser będzie rozpuszczony i zrumieniony.
Podawaj z zieloną sałatą lub według uznania.

Rada: Prosciutto można zastąpić pancettą lub dobrze uwędzoną szynką.


Smacznego



Italian Kitchen-
Cannelloni with prosciutto and 
chicken

preparation time 30 minutes cooking time 1hr. 10min serving for 8 people.

Ingredients:
50g butter 1/4 glass purpose flour 2/3 glass milk 1 1 / 2 cup chicken broth 1/2 glass grated Parmesan cheese 400g coarsely grated fontina cheese 1 tablespoon olive oil 2 medium onions coarsely chopped 3 crushed garlic cloves 1kg minced chicken meat 2 spon finely chopped fresh sage 850g canned tomatoes 1 / 2 cup white wine 1 / 2 cup tomato puree 3 teaspoons sugar 12 pieces of fresh lasagne 24 pices prosciutto

How to prepare:
In a saucepan warm up the butter and add the flour, stirring quickly until the sauce begins to thicken, gradually pour the milk and broth and cook until sauce boils and thickens. Then remove the pan from the heat, add Parmesan cheese and 1 / 4 fontiny prepared. Heat the oil in a pot, fry the onion and garlic, will devote chicken and stir-fry for low heat for browning, then stir in the sage. Spread everything on a platter and toss with the sauce and let it cool down. In another saucepan, mix crushed tomatoes with marinade, wine, puree tomato and cukrem.Gotuj over low heat 10 minutes, and then for 10 manhole min. And then blend. Preheat the oven to 160-180 degrees. Cut the lasagna. Cut prosciutto slices crosswise put two on each pasta bar, on top put 1 / 4 cup of the prepared stew Chicken and tightly fold the dough with the stuffing. Ovenware 2 pack grease with olive oil, pour 1 / 4 servings prepared tomato sauce into each dish and place rolls in such a way that connected to the edges of the dough were at the bottom of the dish and pour remaining part of the sauce and sprinkle with fontina. Bake covered for 30 minutes. then uncover and bake for about 10 min. until cheese is dissolved and zrumieniony. Serve with green salad or as desired.
Tip: You can substitute prosciutto or pancetta just smoked ham.

Bon appetite

No comments:

Post a Comment