restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska- desery. Panna cotta z owocami Cuisine-Italian desserts. Panna cotta with fruits




Panna cotta z owocami 

Cuisine-Italian desserts. Panna cotta with fruits



Czas przygotowania 25 min.
Czas gotowania 20 min.


Porcja dla 4 osób.




Składniki:


300ml. gęstej śmietany,
1 szklanka mleka,
1 laska wanilii.
1/4 szklanki drobnego cukru,
1 1/2 łyżeczki żelatyny,
skórka z 1 obranej cytryny.


Pieczone nektarynki:
4 przepołowione nektarynki,
1/3 szklanki drobnego cukru,
 1/2 szklanki deserowego wina.




Sposób przygotowania:


Wymieszaj śmietanę,mleko,laskę wanilii,cukier ,żelatynę i skórkę z cytryny.


podgrzewaj na małym ogniu,aż mikstura będzie gorąca,następnie odstaw do wystudzenia.
Przecedź mieszankę przez sitko,wyrzuć laskę wanilii.
Wlej do foremek o pojemności 1/2 szklanki,przykryj folią i schowaj do lodówki na 6 godz. celem schłodzenia.
Wykładając na talerzyk odwróć foremki  spodem do góry, podawaj z pieczonymi owocami,lub różnymi sosami.


Pieczone nektarynki:


Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220stopni.
Włóż nektarynki do naczynia żaroodpornego ,naciętymi stronami do góry,posyp cukrem i polej winem.
Piecz przez ok. 15min.,aż będą lekko miękkie i się  zarumienią.Wystudź


Smacznego


Cuisine-Italian desserts.
 Panna cotta with fruits


Preparation time 25 min.
Cooking time 20 min.

Serves 4 people.


Ingredients:

300ml. clotted cream,
1 cup milk
1 stick of vanilla.
1 / 4 cup caster sugar,
1 1 / 2 teaspoons gelatin
zest of 1 lemon peeled.

Roasted nectarines:
4 halved nectarines
1 / 3 cup caster sugar,
  1 / 2 cup dessert wine.


Preparation:

Mix cream, milk, vanilla pod, sugar, gelatin and lemon zest.

heat over low heat until mixture is hot, then allow to cool.
Strain mixture through a strainer, discard the vanilla pod.
Fill the molds with a capacity of 1 / 2 cup, cover with foil and store in the fridge for 6 hours. to cool.
Lecturing on the plate Invert mold upside down, serve with baked fruit, or varioussauces.

Roasted nectarines:

Preheat oven to temperature 200-220stopni.
Place the nectarines to a casserole dish, top naciętymi parties, sprinkle with sugar andpour wine.
Bake for about 15 minutes. until they are slightly soft and the zarumienią.Wystudź

Bon appetite

No comments:

Post a Comment