restaurant_750x200

Thursday, February 3, 2011

Italian Kitchen - Mini Snacks toast with figs and feta cheese. Kuchnia Włoska - przekąski- Minitosty z figami i serem feta




Kuchnia Włoska 

- przekąski-


 Mini tosty z figami i serem feta.

czas przygotowania: 10 minut + czas na przygotowanie marynowanej fety.


Składniki: 
1 Łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku,
24 cienkie tosty,
3 średnie świeże figi.


Marynowana feta: 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny,
2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
1 rozgnieciony ząbek czosnku,
125g pokrojonego na 12 kawałków sera feta,
3/4 szklanki oliwy.
 Sposób przyrządzania:
Rozgnieć ser ze szczypiorkiem i posmaruj nim tosty z jednej strony.
Figi należy pokroić na 8 trójkątnych kawałków i położyć 1 cząstkę figi na każdym toście i dopraw do smaku świeżym pieprzem.


Marynowana feta:


W naczyniu, a najlepiej w szklanym słoiku wymieszaj skórkę z cytryny,tymianek i czosnek do tego dodaj ser i zakręć słoik  i wstrząśnij. Potem otwórz słoik i wlej oliwę taką ilość ,aby zakrywała ser. Zakręć słoik.Następnie wstaw słój do lodówki na całą noc.


Dobra rada:
Możesz przygotować więcej marynowanej fety bo jak nie  wykorzystasz to przechowasz w lodówce,ale nie dłużej niż 2 tygodnie.
Marynowana feta stosowana jest do sałatek i do smarowania kanapek.


Życzę smacznego.


Italian Kitchen - Mini Snacks toast with figs and feta cheese.

preparation time: 10 minutes + time to prepare a marinated feta.
Ingredients: 1 tablespoon finely chopped fresh chives
24 thin toast,
3 medium fresh figs.

Marinated feta cheese: 1 teaspoon finely grated lemon rind,
2 teaspoons fresh thyme leaves,
1 crushed garlic clove,
125g chopped into 12 pieces of feta cheese,
3 / 4 cup olive oil.
  Preparation:
Mash the cheese with chives and brush the toast with one hand.
Briefs should be cut into 8 triangular pieces and put a piece of fig on each piece of toastand season to taste with fresh pepper.

Marinated Feta:

In a medium bowl, preferably in a glass jar, mix the lemon zest, thyme and garlic to addcheese and turn the jar and shake. Then open the jar and pour a quantity of oil thatcovered the cheese. Spin słoik.Następnie put the jar in the refrigerator overnight.

Good advice:
You can make more of marinated feta because, as you do not use it stored in a refrigerator, but no longer than 2 weeks.
Marinated feta is used for salads and sandwich spreads.

I wish you bon appétit.

No comments:

Post a Comment