restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska - Tiramisu Italian Cuisine - Tiramisu



Tiramisu 

 Italian Cuisine - Tiramisu


Czas przygotowania 25 min. plus czas schładzania.
Porcja dla 6 osób.


Składniki:


2 łyżki zmielonej kawy espresso,
1 szklanka wrzącej wody,
1/2 szklanki wina marsala,
250g biszkoptów,
300ml. gęstej śmietany,
1/4 szklanki cukru pudru,
2 szklanki sera mascarpone,
dodatkowo 2 łyżki wina marsala,
50g startej na wiórki gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania:
Zalej kawę wrzątkiem i odstaw na 2 min. ,aż się zaparzy.
Zmieszaj z winem i ostudź przez ok.10min.
W głębokim naczyniu ułóż pojedynczą warstwę biszkoptów (1/3 porcji), polej mieszanką kawy i wina(1/3 porcji płynu).
W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i przełóż do dużego naczynia i dodaj ser zmieszany z dodatkowym winem.
Na biszkoptach ułóż warstwę masy,następnie zanurz na chwilę biszkopt w kawie z winem i ułóż z nich kolejną warstwę i przykryj kolejną warstwą masy serowej.
Powtarzaj czynność,aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu musi być masa serowa , posypana wiórkami czekoladowymi.
Przykryj folią i włóż do lodówki.
Po 3 godzinach deser jest gotowy do spożycia.

Smacznego

Italian Cuisine - Tiramisu

Preparation time 25 min. plus cooling time.
Serves 6 people.

Ingredients:

2 tablespoons ground espresso coffee
1 cup boiling water
1 / 2 cup marsala wine,
250g biscuit
300ml. clotted cream,
1 / 4 cup powdered sugar,
2 cups mascarpone cheese,
plus 2 tablespoons marsala wine,
50g grated dark chocolate into chips.


Preparation:
Pour coffee with boiling water and leave for 2 minutes. until the brew.
Mix the wine and allow to cool for ok.10min.
In a deep dish place the single layer of sponge cake (1 / 3 portions), pour a mixture ofcoffee and wine (1 / 3 portion of liquid).
In a bowl, whisk the cream with powdered sugar and put into a large vessel and addextra cheese mixed with wine.
Place the biscuits on the weight of the layer, then dip the biscuit in the coffee while thewine and place them next layer and cover with another layer of curd.
Repeat, until all ingredients.
On top must be the cheese mass, dusted with grated chocolate.
Cover with foil and place in refrigerator.
After 3 hours, dessert is ready for consumption.

Bon appetite


No comments:

Post a Comment