restaurant_750x200

Monday, February 21, 2011

Dziczyzna - paprykarz z sarniny.



Dziczyzna - paprykarz z sarniny.


Czas przygotowania 20min.

Czas duszenia 1-1,5godz.

Składniki:

1,5kg udźca lub łopatki sarniej,
150g smalcu,
3 cebule,
500g pomidorów,
2 łyżki mielonej papryki,
3 strąki zielonej papryki,
sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu.
Wszystko włożyć do garnka i dusić ponad godz. razem z mieloną papryką,podlewać wodą,aby mięso się nie przypaliło.
Pod koniec duszenia dorzucić zieloną paprykę pokrojoną w ćwiartki i pomidory pokrojone w plasterki.
Gdy mięso będzie miękkie - potrawa gotowa.


Paprykarz z sarniny - inaczej.


Czas przygotowania 25 min.

Gotowanie 1.5godz.


Składniki:

1kg. karkówki sarniej bez kości,
500g kwaszonej kapusty,
4 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
150g smalcu,
100g ryżu,
200g śmietany,
sól, pieprz,kminek.


Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę,cebulę w plasterki i razem podsmażyć na tłuszczu,a następnie dusić w garnku pod przykryciem, doprawiając kminkiem,solą i papryką,dolać pół szklanki wody.
Gdy mięso zmięknie,włożyć kapustę,zalać wodą i dodać ryż.
Dusić wszystko ,aż będzie miękkie.
Przed podaniem zaprawić śmietaną.

Smacznego.


No comments:

Post a Comment