restaurant_750x200

Saturday, February 19, 2011

Warzywa i owoce - praktyczne rady


Aby kalafior po ugotowaniu pozostał biały,należy przedtem potrzymać go trochę w lekko kwaśnej wodzie.


Zwiędła zielenina może odzyskać swój poprzedni wygląd,jeżeli potrzyma się ją w zimnej wodzie z dodatkiem octu.


Duże warzywa tracą w czasie gotowania mniej wartości odżywczych niż drobne pokrojone w kawałki.


Wczesna odmiana kapusty ma gorzkawy smak.Trzeba więc ją potrzymać 2-3min. w gotującej wodzie.


Aby pęknięte pomidory nie pleśniały,dobrze jest posypać pęknięcia solą.




Owoce:
Konfitura jest gotowa,jeżeli jej kropla nie rozpłynie się po kapnięciu na talerzyk.


Konfitury można gotować także na miodzie,tak zrobione nie scukrzają się.


Sok z cytryny lepiej się wyciśnie,jeżeli przedtem potrzyma się ją przez 5 min. w gorącej wodzie.


Aby cytryny dobrze się przechowywały,można je pokroić na połówki i zawinąć w serwetkę skropioną octem.


Skórkę z jabłek łatwo będzie zdjąć,jeżeli zanurzy się je na 2-3 min.w gotującej wodzie.


Do kompotu z kwaśnych owoców wystarczy nie zwiększona ilość cukru,wystarczy ,że podczas gotowania dodamy szczyptę soli.

No comments:

Post a Comment