restaurant_750x200

Thursday, February 3, 2011

Oliwki we włoskiej kuchnii Olives



Kuchnia włoska - Oliwki

Oliwki są cenne jak złoto,są długowieczne,a owocują po pięciu latach od posadzenia,ale na bardzo dobry zbiór można liczyć dopiero po 10 latach od posadzenia. Drzewa oliwkowe wymagają dużo cierpliwości, co prawda nie jest im potrzebna dobra gleba,ale  nie znoszą zimna i mrozów w lecie potrzebują  dużo słońca,a w listopadzie trochę deszczu.Pierwsze uprawy oliwek powstały na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek ceniona była już w starożytności.Wykorzystywana była na różne sposoby. Oświetlała pomieszczenia wlana do lamp oliwnych. Nacierano nią ciała sportowców, leczyła oparzenia słoneczne,pomagała na bóle głowy i brzucha.Oliwki spożywano na surowo i w różnych potrawach gotowanych,zaś liście oliwek stosowano do oczyszczania ran,gałązki natomiast były symbolem pokoju i płodności i nagradzano nimi zwycięzców sportowych zmagań.


Jakość oliwy zależy od wielu czynników, między innymi od gatunku oliwek i pory ich zbierania,najlepszą porą do zbioru oliwek jest późna jesień. Zerwane oliwki nie powinny czekać dłużej niż dobę na proces przeróbki,gdyż rośnie w nich zawartość kwasów co powoduje,że oliwa jest gorszej jakości.Na smak oliwy wpływają również warunki w jakich jest przechowywana. Oliwa nie lubi światła, ciepła i dostępu powietrza.


Olej uzyskany z młodych oliwek jest zielonkawy,z dojrzałych bardziej żółty,ale można bo zabarwić na zielono dodając dodatek z liści oliwek.
Na każdym włoskim stole stoi karafka z oliwą,aby w każdej chwili można było ją użyć do różnych potraw i deserów.Bez oliwy kuchnia włoska nie istnieje


Italian Cuisine - Olives 

Olives are valuable as gold, are long-lived, and bear fruit after five years planting, but a very good collection can only be done after 10 years planting. Olive trees require a lot of patience, which is not true to them need good soil, but can not tolerate cold and frost in the summer need a lot of sun, and in November a little olive cultivation deszcz.Pierwsze formed on Eastern Mediterranean. Olive oil was already appreciated antiquity. Was used in different ways. Lighted room cause the oil lamps. Rubbed over her body athletes, was treated burns Sun, helped the headaches and stomach.Olives eaten raw and variety of cooked dishes, and olive leaves were used for purification wounds, while the branches were a symbol of peace and fertility, and they were rewarded winners of the sports contest.
The quality of oil depends on many factors, including the species of olives and then collection, the best time to harvest oil is late autumn. Broken olives should not wait more than a night on the process of treatment, since increases in their acid content, which means that oil is bad. taste of the oil also affect the conditions under which it is stored. Olive does not like light, heat and air.
Oil obtained from young olive oil is greenish, with a more mature yellow, but can be colored green because the addition of adding the olive leaf.
On each table is Italian carafe with olive oil, that at any moment it could be used for different dishes and desserts. kichin olive Italian cuisine does not exist




No comments:

Post a Comment