restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska - Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek Italian Cuisine - Grilled polenta with a salad of tomatoes and olives



Grillowana polenta 
z sałatką z pomidorów i oliwek


Italian Cuisine 
 Grilled polenta with a salad of tomatoes and olives




czas przygotowania 15 min.  plus czas na schłodzenie
czas gotowania 30 minut
porcja dla 4 osób.

Składniki: 

2szklanki wody,
2szklanki bulionu warzywnego,
1szklanka kaszy na polentę,
1/2szklanki startego parmezanu.
1łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,
1łyżka posiekanej świeżej bazylii.

Sałatka z suszonych pomidorów i oliwek:

100g poszarpanych palcami liści sałaty rzymskiej,
11/3 szklanki średnio suszonych pomidorów,
4 drobno pokrojone dymki,
1/4 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki bezpestkowych czarnych oliwek,


Pikantny  majonez:

1/4 szklanki majonezu,
szczypta pieprzu cayenne,
1/4 łyżeczki zmielonego kminku,
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry,
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy,
1łyżka soku z cytryny.


Sposób przygotowania:


W garnku zagotuj wodę z bulionem i stopniowo dodawaj do płynu kaszę na polentę cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu ok. 10 min.aż polenta zgęstnieje.
Wlej polentę do naczynia głębokości 19cm. rozsmaruj równomiernie, i wystudź przez ok.10min. ,a następnie przykryj i włóż do lodówki na 3 godz.
Po wyjęciu z lodówki wyłóż polentę na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na 4 kwadraty.Każdy kwadrat podziel na 2 trójkąty.

piecz polentę na grillu do momentu aż się zarumieni z obu stron.
W czasie pieczenie polenty, przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek oraz pikantny majonez.

Przygotowując sałatkę należy połączyć wszystkie składniki  w średniej wielkości salaterce.
Pikantny majonez przygotowujemy w małej salaterce ubijając wszystkie składniki do połączenia.

Gdy polenta będzie już zrumieniona z obu stron,zdejmujemy z grilla,kładziemy ją na talerz,dekorujemy salatką i majonezem.

Smacznego


Italian Cuisine - Grilled polenta with a salad of tomatoes and olives


preparation time 15 min. 
plus time to cool down
cooking time 30 minutes
4 servings.

Ingredients: 2szklanki water
2 glass vegetable stock,
Grits for polenta 1szklanka,
1/2 glass grated Parmesan.
1 spoon finely chopped fresh parsley,
1 spoon chopped fresh basil.

Salad with dried tomatoes and olives:

100g fingers torn leaves of romaine lettuce,
11 / 3 cups dried medium tomatoes,
4 finely chopped spring onions,
1 / 4 cup thinly sliced seedless black olives,


Spicy Mayonnaise:

1 / 4 cup mayonnaise
pinch of cayenne pepper,
1 / 4 teaspoon ground cumin,
1 / 4 teaspoon ground coriander
1 / 4 teaspoon ground turmeric
1 spoon of lemon juice.


Preparation:


In a large pot boil water with broth and add the grits to the fluid in the polenta, stirring constantly, cook over low heat about 10 min.aż polenta thickens.
Pour the polenta into the dish a depth of 19cm. Spread evenly, and the haircut byok.10min. , then cover and place in fridge for 3 hours.
After removing the polenta from the refrigerator, lay off the board, trim off the edges and cut into 4 squares kwadraty.Każdy split into 2 triangles.

Bake the polenta on the grill until they are browned on both sides.
During baking polenta, prepare a salad with dried tomatoes and olives, and spicymayonnaise.

In preparing the salad should combine all ingredients in a medium sized bowl.
Spicy mayonnaise in a small bowl, prepare whisking all the ingredients to combine.

When the polenta will have browned on both sides, take off the grill, put it on a plate,decorate with coleslaw and mayonnaise.

Bon appetite

No comments:

Post a Comment