restaurant_750x200

Tuesday, February 8, 2011

Omlet z krewetkami Omelette with shrimps




Omlet z krewetkami

czas przygotowania 20 minut
czas smażenia 30 minut 
porcja dla 4-6 osób

Składniki:
2 suszone grzyby mun
500g krewetek
12 jajek
łyżeczka przyprawy pięć smaków
łyżka oleju sezamowego
1 puszka kiełków fasoli mung
2 cebule
2 łyżki oleju arachidowego
garść świeżej kolendry

Sos ostrygowy:
łyżka mąki kukurydzianej
łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu ostrygowego
125 ml wody

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki do sosu wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać następnie na małym ogniu doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.


Krewetki sparzyć i obrać z pancerzyków.


Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
Do miski wsyp mąkę, przyprawę pięciu smaków i olej sezamowy, dokładnie wymieszaj.
Dodaj kolejno posiekane grzyby, kiełki i posiekaną cebulę.


Roztrzep dokładnie jajka połącz z resztą składników.


Rozgrzej olej na patelni i wlej pomału ciasto na patelnie tworząc cienkie placki, smaż obustronnie.


Kładź placki na kupę tworząc piramidkę udekoruj kolendrą polej olejem sezamowym i gotowe.



Smacznego






Omelette with shrimps 
preparation time 20 minutes cooking time 30 minutes serving for 4-6 people
Ingredients: 2 dried mushrooms mun 500g prawns 12 eggs tsp five flavors tablespoon sesame oil 1 can of mung bean sprouts 2 onions 2 tablespoons peanut oil handful fresh coriander
Sauce: tablespoon cornstarch tablespoon light soy sauce 2 tablespoons oyster sauce 125 ml water
Preparation:

All the ingredients for the sauce, toss it into a bowl and mix thoroughly then on low heat bring to a boil while stirring.

Blanch and peel shrimp with exoskeletons.

Mushrooms, pour boiling water and let stand for 20 minutes. Pour into a bowl the flour, five spice powder and sesame oil tastes exactly mix. Add the chopped mushrooms, bean sprouts and chopped onion.

Beat the eggs thoroughly combine with the rest of the ingredients.

Heat the oil in a pan and slowly pour the batter in the pan to form thin pancakes, fry both sides.

Lay tortillas on creating a pyramid pile pour decorate with coriander oil sesame and ready.

Bon appetite




No comments:

Post a Comment