restaurant_750x200

Friday, February 25, 2011

Kuchnia wegańska Przyprawy Spices are often used in vegetarian cuisine




Przyprawy często używane w Kuchni wegetariańskiej:


KURKUMA - nadaje w zupach i potrawach kolor „rosołowy” lub
kremowy (np. w majonezie, masełku). Ponadto poprawia trawienie
i wspomaga pracę wątroby.


KOZIERADKA I LUBCZYK - stosowane z umiarem (szczyptę), bo
potrawa nabierze gorzkiego smaku.


KOZIERADKA - działa regenerująco na organizm, daje zapach
bulionowy, wspomaga trawienie, osłania górne drogi oddechowe.


KMINEK (zmielony) -działa rozkurczowo, reguluje trawienie.


GORCZYCA – (zmielona), kardamon (zmielony), imbir, cynamon,
goździki (zmielone), bazylia, papryka słodka i ostra, majeranek,
kolędra (zmielona), gałka muszkatałowa, cząber - do grochu i fasolki
(z umiarem).


ROZMARYN - ułatwia trawienie, poprawia krążenie krwi. 


TYMIANEK, CZARNUSZKA, CZOSNEK, CEBULA –
granulowane


LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, OWOC JAŁOWCA,


OREGANO - do sałatek warzywnych. 


SUSZ Z PIETRUSZKI, WARZYW, KOPERKU, SÓL,
PIEPRZ, PIEPRZ ZIOŁOWY, 


Spices are often used in vegetarian cuisine:

Turmeric - gives in soups and dishes color "rosołowy" or
cream (such as mayonnaise, butter). In addition, improves digestion
and supports the liver.

I LOVAGE Fenugreek - used in moderation (a pinch), because
Food will become bitter taste.

Fenugreek - it regenerates the body, gives flavor
broth, improves digestion, protects the upper airway.

Cumin (ground)-relaxant works, regulates digestion.

Mustard - (ground), Cardamom (ground), ginger, cinnamon,
cloves (ground), basil, sweet and hot peppers, marjoram,
kolędra (ground), muszkatałowa nutmeg, savory - to peas and beans
(in moderation).

ROSEMARY - helps digestion, improves blood circulation.

THYME, black cumin, garlic, onion -
Granulated

Bay leaf, allspice, juniper fruit,

OREGANO - for salads and vegetables.

Dried parsley, VEGETABLES, DILL, SALT,
PEPPER, PEPPER HERB,
-->

No comments:

Post a Comment