restaurant_750x200

Tuesday, February 22, 2011

Filety z kurczaka zawijane w szynce Fillets of chicken wrapped in ham



Filety z kurczaka zawijane w szynce

Czas przygotowania 20min.

Czas przyrządzania 30 min.


Składniki:

4 filety z piersi kurczaka,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
sól, ostra papryka mielona,
8 cienkich plastrów wędzonej szynki,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
3 selery naciowe,
3 marchewki,2 małe cukinie,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka startej skórki cytryny,
1 łyżka siekanej natki pietruszki.


Sposób przyrządzania:

Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć,filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złotobrązowo.
Zdjąć z patelni,oprószyć rozmarynem,solą i papryką.Każdy filet zawinąć w 2 plastry szynki.

Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę.Marchew,seler oczyścić,cukinię opłukać i wszystko pokroić w słupki.Koncentrat wymieszać z białym winem.
Zeszklić cebulę na oliwie,dodać warzywa i czosnek i podsmażyć.Wlać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w winie i dodać sól oraz paprykę do smaku.
Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min. pod przykryciem na małym ogniu.
Wyjąć filety,a do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę..
Ułożyć wszystko na talerzach  i jest gotowe do spożycia.


Rada: 
Filety można zawijać w szynkę parmeńską, szczególnie aromatyczna jest też niemiecka szynka wędzona.


Wino jakkolwiek nadaje potrawie smak,można go zastąpić bulionem lub wodą z 2 łyżeczkami soku z cytryny.

Dodatkowo:
Krucha i aromatyczna szynka sprawia,że kurczak pozostaje delikatny i soczysty.
Pierś jest najmniej kaloryczną częścią kurczaka i zawiera wyjątkowo dużo białka.

Smacznego.

Fillets of chicken wrapped in ham


Preparation time 20 minutes.

Cooking time 30 min.


Ingredients:

4 chicken breast fillets,
4 tablespoons olive oil
1 teaspoon dried rosemary
salt, hot pepper powder,
8 thin slices smoked ham
1 clove garlic,
1 onion,
3 celery stalks,
3 carrots, 2 small zucchini,
1 tablespoon tomato paste,
1 / 2 cup dry white wine
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon grated lemon rind,
1 tablespoon chopped parsley.


Preparation:

Rinse the meat in cold water and dry fillets fry in hot oil to golden brown.
Remove from pan, sprinkle with rosemary, salt and pepper. Wrap each fillet with 2 slicesof ham.

Garlic and onions, peeled and cut into cubes. Carrots, celery clean, rinse and everythingzucchini cut into bars. Concentrate mixed with white wine.
Fry onions in olive oil, add vegetables and garlic and stir-fry. Pour tomato distributed in the wine and add salt and pepper to taste.
Arrange the meat on the vegetables and simmer for 15 minutes. covered over low heat.
Remove the fillets and vegetables to add lemon zest and parsley ..
Arrange on plates and everything is ready for consumption.


Council:
Fillets can be wrapped in Parma ham, especially aroma is also a German smoked ham.


Wine however, gives the dish a taste, you can replace it with broth or water with 2spoons of lemon juice.

In addition:
Tender and aromatic ham makes the chicken is soft and juicy.
The breast is the least calorific part of the chicken and very rich in protein.

Enjoy your meal.

No comments:

Post a Comment