restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia włoska - Wątróbka po wenecku Italian Cuisine - Liver after venice



Wątróbka po wenecku 

Italian Cuisine - Liver after venice



Czas przygotowania 10min.
Czas gotowania 25min.
Porcja dla 4 osób.


Składniki:

2 szklanki wody,
2 szklanki mleka,
1 szklanka kaszy na polentę,
1/2 szklanki drobno startego parmezanu,
1/2 szklanki śmietanki,
1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki,
40g masła,
2 łyżki oliwy,
3 średniej wielkości cebule, pokrojone w cienkie plasterki,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki musztardy dijon.
500g pokrojonej na cienkie plasterki wątróbki cielęcej,
1/2 łyżeczki octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotuj wodę i mleko,następnie bardzo powoli wsyp kaszę na polentę,cały czas mieszając i gotując na małym ogniu przez 20 min. aż zgęstnieje,dodaj pietruszkę,śmietanę i ser. Przykryj ,aby nie wystygła.
Następnie podsmaż oliwę,masło,usmaż cebulę do momentu aż będzie miękka,dodaj mąkę kukurydzianą, bulion i musztardę.
Gotuj do zgęstnienia.
Na dużej patelni podgrzej pozostałą cześć oliwy i na dużym ogniu usmaż szybko wątróbkę,aż będzie rumiana z obu stron.
Na talerzu kładziemy polentę,wątróbkę i polewamy sosem.
Należy pamiętać ,aby do sosu przed polaniem dodać ocet balsamiczny. Danie można podawać z zieloną sałatą.

Smacznego

Italian Cuisine - Liver after venice

Preparation time 10 minutes.
Cooking time 25min.
Serves 4 people.


Ingredients:

2 cups water
2 cups milk
1 cup grits for polenta,
1 / 2 cup finely grated Parmesan
1 / 2 cup cream
1 / 4 cup coarsely chopped fresh parsley,
40g butter
2 tablespoons olive oil
3 medium onions, thinly sliced,
2 teaspoons cornstarch
2 teaspoons dijon mustard.
500g chopped into thin slices calf liver,
1 / 2 teaspoon balsamic vinegar.

Preparation:

In a large pot boil water and milk, then slowly pour in the polenta grits, stirring constantlyand cooking over low heat for 20 minutes. until it thickens, add parsley, cream and cheese. Cover, not to cold.
Then fry oil, butter, fry onions until soft, add the corn flour, broth and mustard.
Cook until mixture thickens.
In a large skillet heat the rest of the oil over high heat and quickly fry the liver until it isruddy from both sides.
Put polenta on a plate, the liver, and pour the sauce.
Keep in mind that the sauce before pouring add balsamic vinegar. The dish can beserved with green salad.

Bon appetite

No comments:

Post a Comment