restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska - Pizza sycylijska Cuisine Italian - Sicilian pizza






Pizza sycylijska 

Cuisine Italian - Sicilian pizza


czas przygotowania 30min.
czas gotowania 35min.

porcja dla 4 osób.

Składniki:

3/4 szklanki ciepłej wody,
11/2 łyżeczki suchych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
 2 szklanki zwykłej mąki,
1łyżeczka soli,
1/3 szklanki oliwy,
1 szklanka bułki tartej,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
1łyżeczka zmielonego kopru.
1 mała drobno posiekana czerwona  cebula,
250g mielonej wołowiny,
100g drobno pokrojonego włoskiego salami,
425g pomidorów z puszki w kawałkach,
1/4szklanki prażonych orzeszków piniowych,
1/4szklanki posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki drobno startego sera fontina.

Ciasto na pizzę:

W małym naczyniu zmieszaj drożdże, cukier i wodę,przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10min. aż drożdże się spienią.
W dużej misce połącz mąkę i sól,dodaj drożdże, połowę oliwy i wymieszaj na miękką masę,następnie zagniataj na lekko oprószonym mąką blacie ok.5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przełóż
ciasto do natłuszczonej miski ,przykryj i poczekaj,aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
W czasie gdy ciasto będzie mam rosło,podgrzej pozostałą cześć oliwy i usmaż bułkę tartą i czosnek,mieszając ,aż zasmażka się zarumieni.

Zdejmij zasmażkę z patelni i usmaż na niej koper,cebulę,pozostałą część czosnku,mieszając aż cebula zmięknie,następnie dodaj mielone mięso i smaż ,aż się zrumieni potem dodaj pomidory i salami.Gotuj na małym ogniu,aż objętość płynu zmniejszy się o połowę,następnie dodaj orzeszki i natkę i wystudź.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220stopni.
Wyrób ciasto na oprószonym blacie,aż będzie gładkie, podziel je na pól i rozwałkuj placki o srednicy 30cm.
Jeden placek połóż na lekko naoliwionej blaszce do pieczenia,na ciasto ułóż wcześniej przygotowany farsz i przykryj drugim plackiem,sklej, dociskając krawędzie.
Piecz bez przykrycia ok. 15min. aż się lekko zrumieni.
Odstaw pizzę na 10min. następnie pokrój na trójkąty.
Podawaj z sałatką z rukoli i parmezanem.

Smacznego

Cuisine Italian - Sicilian pizza

preparation time 30 minutes.35min cooking time.
4 servings.
Ingredients:
3 / 4 cup warm water11 / 2 teaspoons dry yeast1 / 2 teaspoon sugar
 
2 cups plain flour,1łyżeczka salt1 / 3 cup olive oil1 cup bread crumbs,2 crushed garlic cloves1łyżeczka ground fennel.1 small finely chopped red onion,250g minced beef,100g finely chopped Italian salami,425g canned tomatoes in pieces1/4szklanki toasted pine nuts,1/4szklanki chopped parsley,1 / 2 cup finely grated fontina cheese.
Pizza dough:
In a small bowl, mix yeast, sugar and water, cover and leave in a warmplace for 10 minutes. until the yeast foams.In a large bowl, combine flour and salt, add yeast, half olive oil and mix tosoft mass, then knead on a lightly floured countertop oprószonym about 5 minutes. untildough is smooth and elastic. Then thread thedough in a greased bowl, cover and let it increase its volumetwice.At the time the dough will have grown, heat the rest of the oil and frybread crumbs and garlic, stirring until roux is golden.
Remove the roux from the pan and fry on the fennel, onion, the remaining partgarlic, stirring until the onion is tender, then add the minced meat and stir-fry untilthe browning and then add the tomatoes and salami.Gotuj over low heat until the volumeliquid reduces by half, then add the nuts and parsley and haircut.Preheat oven to 200-220stopni.Making the dough on the countertop oprószonym until smooth, divide it in half andRoll out cakes with a diameter of 30cm.Put one cake on a lightly oiled baking sheet for baking, place the dough onpreviously prepared the stuffing and cover with second pie, glue, pressingedges.Bake uncovered about 15 minutes. until slightly browning.Allow the pizza to 10min. then cut into triangles.Serve with a salad of arugula and Parmesan.
Bon appetite

No comments:

Post a Comment