restaurant_750x200

Wednesday, February 16, 2011

Kuchnia Włoska - Cebulowa focaccia Italian Kitchen - Onion focaccia



Cebulowa focaccia 

Italian Kitchen - Onion focaccia




czas przygotowania 15min.

czas pieczenia 25min.

porcja dla 8 osób.

Składniki:

2 1/2 szklanki zwykłej mąki,
2 łyżeczki suchych drożdży,
1/4 szklanki startego parmezanu,
2łyżki grubo pokrojonej świeżej szałwii,
3 łyżeczki soli morskiej,(postać kryształków)
1 szklanka ciepłej wody,
1/4 szklanki oliwy,
1 biała cienko pokrojona w plasterki cebula.

Sposób przygotowania.

Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj drożdże,ser,szałwię i 1 łyżeczkę soli,stopniowo dodawaj wodę  i 2 łyżki oliwy.
Wyrabiaj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie,przez 10 min.aż będzie gładkie i elastyczne.
Na natłuszczoną blachę wyłóż ciasto,przykryj folią spożywczą i poczekaj ,aż wyrośnie.
Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220stopni.
Zdejmij z ciasta folię,pokrop miksturą przygotowaną z cebuli z solą  i oliwą i piecz bez przykrycia 25min.
Następnie ostudź i już jest gotowe do spożycia.

Smacznego

Italian Kitchen - Onion focaccia

preparation time 15 minutes.

25min cooking time.

serving for 8 people.

Ingredients:

2 1 / 2 cup plain flour,
2 teaspoons dry yeast
1 / 4 cup grated Parmesan
Coarsely chopped 2łyżki fresh sage,
3 teaspoons sea salt (crystal form)
1 cup hot water
1 / 4 cup olive oil
1 thinly sliced white onion slices.

Method of preparation.

Put the flour into a large bowl, add yeast, cheese, sage and 1 teaspoon of salt, graduallyadd water and 2 tablespoons of olive oil.
Knead the dough on a lightly floured countertop oprószonym for 10 min.aż smooth andelastic.
On a greased baking tray lay off the cake, cover with plastic wrap and let it grow.
Preheat oven to temperature 200-220stopni.
Remove the dough from the foil, sprinkle a mixture prepared from onion with salt and olive oil and bake, uncovered, 25min.
Then allow to cool and is already ready to eat.

Bon appetite

No comments:

Post a Comment