restaurant_750x200

Sunday, May 29, 2011

Węgorz morski w sosie terijaki z sezamem Sea eel sauce with sesame terijaki




 Węgorz morski w sosie terijaki z sezamem

czas przygotowania 30 min
czas marynowania 12 godzin
danie główne
porcja dla 2 osób


Składniki:
opakowanie ryżu balsamico
opakowanie mini marchewek
płat węgorza morskiego
sos terijaki
łyska sezamu
sól pierz
syrop klonowy lub miód
1 łyżka masła
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:


płat węgorza pokroić na dwa równe kawałki
umyć i osuszyć,
przygotować sos zmieszany z syropu klonowego i sosu terijaki tak by cała ryba była nasączona
włożyć do woreczka, może być taki do mrożenia 
i pozostawić na około 12 godzin


Ugotować ryż na sypko, bez dodatku soli, należy pamiętać żeby przed gotowaniem ryż wypłukać pod bieżącą wodą.


Ugotować mini marchewki na lekko twardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła.


Na rozgrzana z oliwa patelnię wrzucamy marynowanego węgorza morskiego. Dolewamy na patelnię po 25 ml syropu klonowego lub miodu i 25 ml sosu terijaki.
Smażymy aż do złotego koloru i gotowe.
Usypujemy kupkę z ryżu na środku talerza kładziemy na nią kawałek węgorza posypujemy sezamem i dokładamy marcheweczki.
Smacznego


Sea eel sauce with sesame terijaki

preparation time 30 minutes
12 hours marinating time
main course
portion for 2 people


Ingredients:
pack rice balsamic
pack of mini carrots
piece of sea eel
terijaki sauce
coot sesame
salt wash
maple syrup or honey
1 tablespoon butter
olive oil

Preparation:

piece of eel and cut into two equal pieces
Wash and dry,
Prepare sauce mixed with maple syrup and sauce terijaki order whole fish was soaked
inserted into the bag, it can be to freeze the
and leave for about 12 hours

Boil the rice in sypko, no added salt, remember to rinse before cooking the rice under running water.

Cook the mini carrots on a lightly boiled in salted water with a tablespoon butter.

On the hot pan with olive oil marinated eel thrown into the sea. Pour into the pan with 25ml maple syrup or honey and 25 ml terijaki sauce.
Fry until golden brown and done.
Usypujemy pile of rice in the middle of the plate is put on it a piece of eel sprinkle withsesame seeds and we make carrot.
Bon appetite

No comments:

Post a Comment