restaurant_750x200

Sunday, May 29, 2011

Blinki z sosem pieczarkowym Blinkie with mushroom sauce






Blinki z sosem pieczarkowym

czas wykonania 60 min
porcja dla 4 osób

Składniki:


1 włoszczyzna
1 łyżka śmietany rzadkiej do dekoracji
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka żytniej mąki
1 kg pieczarek
zielona pietruszka - natka
sól
pieprz
papryka chili
olej do smażenia
4-5 łyżek śmietany 30%


Sposób wykonania:


Blinki:


Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odstawić do wystygnięcia.
Warzywa:
 marchewkę, pietruszkę selera, pora (według uznania) umyć obrać i zmielić blenderem.


Zmielić ziemniaki tak aby nie było grudek. Przełożyć ziemniaki do miski dodać warzywa, posiekaną natkę pietruszki, 1 jajko, sól, pieprz i wymieszać wszystko na jednolitą masę. 


Wsypać mąkę do jednej miseczki, do drugiej wbić jajko i roztrzepać.


Na dużej patelni rozgrzać olej.
Należy formować małe okrągłe kotleciki, smażyć je na gorącym oleju po obydwu stronach tak aby były rumiane.
Następnie zdjąć z patelni i odtłuścić ręcznikiem papierowym.


Sos pieczarkowy:


Umyć i obrać pieczarki. Pokroić w małe kawałki i smażyć na patelni aż do miękkości.
Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku.
Wlać około 1/2 l wody.
Dusić pod przykryciem około 30 min. aż sos zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku.
  Dodać 30 % śmietanę, dokładnie wymieszać i gotowe.


Położyć na talerzu po 2 kotleciki polać sosem z pieczarkami i udekorować kroplami śmietany i gotowe.
Życzę smacznego


Blinkie with mushroom sauce 
run time 60 min 4 servings
Ingredients:
A bundle of vegetables 1 tablespoon sour cream to decorate the rare 1 kg potatoes 2 eggs 1 cup rye flour 1 kg mushrooms parsley - parsley salt pepper chili peppers oil for frying 4-5 tablespoons of cream 30%

Method of execution:
Blinkie:
Peel potatoes and cook until soft. Set aside to cool. Vegetables:
 
carrots, parsley, celery, leek (optional) of Peel and wash the blender to grind.
Grind the potatoes so that there is no lumps. Pass the potatoes into a bowl add the vegetables, chopped parsley, 1 egg, salt, pepper and mix everything in a single mass.
Pour flour into a bowl, stick to the second egg and fluff.
In a large skillet, heat the oil. It should form a small round patties, fry them in hot oil on both sides so they are browned. Then remove from pan and grease with a paper towel.
Mushroom sauce:
Wash and peel mushrooms. Cut into small pieces and fry in skillet until tender. Season with salt, pepper and chili to taste. Pour about 1 / 2 liters of water. Cover and simmer for about 30 minutes. until sauce thickens. Season to taste any.
  
Add 30% cream, mix well and ready.
Place on a plate with 2 chops pour sauce with mushrooms and garnish with drops of cream and ready. I wish you bon appétit



No comments:

Post a Comment