restaurant_750x200

Sunday, May 29, 2011

Sajgonki wegetariańskie Vegetarian spring rolls with rice cakes






Sajgonki wegetariańskie z ciasta ryżowego


czas przygotowania 30 min
czas gotowania 5 min
porcja 12 szt dla 4 osób


Składniki:
Sajgonki
2 suszone grzyby mun
150g tofu
12 szt ciasta ryżowego
150 g kapusty pekińskiej
1 cebula 
1 łyżka prażonej cebulki
1 marchewka
1 torebka białego ryżu


Sos
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wino białe wytrawne
1 łyżka oleju z pestek dyni
4 krople tobasco


Sposób przygotowania:
Grzybu zalej wrzątkiem w miseczce i pozostaw na 20 min następnie odcedzić i pokroić w drobne kawałeczki. Tofu pokrój na 12 kawałeczków i wymieszaj je z sosem sojowym.


Ugotuj ryż bez używania soli, pamiętajmy, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie spłukać bieżącą wodą, aż będzie prawie przezroczysty . 
Posiekaj drobno kapustę, marchewkę i cebulę.


Wrzuć do miski ugotowany ryż, marchewkę, pokrojone drobno grzyby, kapustę lekko sparzoną i cebule.
Wszystko dokładnie wymieszać.


Do małej miseczki wlej sos sojowy, wino, olej i parę kropli tabasco.
Dokładnie wymieszaj i sos gotowy.


 Wyjmij delikatnie arkusz papieru ryżowego, każdy osobno włóż na chwilę do ciepłej wody, dzięki temu stanie się miękki. Połóż arkusz na desce lub talerzu i osusz papierowym ręcznikiem.  Na płatki ryżowe połóż na środku tofu, następnie łyżkę farszu, złóż z jednej strony a następnie zwiń w rulonik.


Gotuj na parze około 5 min.
Jeżeli nie masz urządzenia parowego możesz użyć woka, nalać do niego wody a na górze położyć sajgonki lub zwykłego garnka z wodą i sitka.


Po ugotowaniu połóż na talerzu podawaj z sosem i prażoną cebulką.


Smacznego...


Vegetarian spring rolls with rice cakes 



preparation time 30 minutes 5 minutes cooking time serving of 12 pieces for 4 people
Ingredients: Spring rolls 2 dried mushrooms mun 150g tofu 12 pieces of rice cakes 150 g Chinese cabbage 1 onion 1 tablespoon roasted onions 1 carrot 1 bag of white rice
Sauce 1 tablespoon soy sauce 1 tablespoon Chinese rice wine or dry white wine 1 tablespoon pumpkin seed oil 4 drops Tobasco
Preparation: Pour boiling water Grzybu in a bowl and leave for 20 minutes then drain and cut into small pieces. Tofu cut into 12 pieces and mix them with soy sauce.
Cook the rice without the use of salt, remember that the rice before cooking, rinse thoroughly with running water until it is almost transparent. Finely chop the cabbage, carrots and onions.
Put the cooked rice into a bowl, carrot, finely diced mushrooms, lightly blanched cabbage and onions. Everything thoroughly.
To a small bowl pour the soy sauce, wine, oil, and a few drops of Tabasco. Mix thoroughly and sauce ready.


 
Remove gently with a sheet of rice paper, each one separately for a while to put the hot water, thanks to a soft state. Lay the sheet on a board or plate and dry with paper towels. Put on the rice flakes in the middle of the tofu, then spoon the stuffing, fold one side and then fold in SCROLL.
Cook steaming about 5 minutes. If you do not have a steam machine you can use a wok, pour it into the water and lay on top of an ordinary spring rolls or pot with water and filter.
When cooked, place on plate with sauce and serve with roasted onions.
Enjoy your meal. 

No comments:

Post a Comment