Zupa jarzynowa po Prowansalsku
z grzankami
kuchnia francuska
czas przygotowania 50 minut
czas gotowania 40 minut
porcja dla 4 osób
Składniki:
125 g fasoli białej
2 marchewki
2 pory
125g fasolki szparagowej
1 cukinia
3 pomidory
50 g makaronu wstążki
50g tartego parmezanu
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
4 kromki bułki
natka pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki bazylii
1 łyżka czosnku
Sposób przygotowania:
Fasolę białą wypłukać i namoczyć na noc.
Następnie gotować w osolonej wodzie do godziny, odcedzić i odstawić.
W garnku zagotować około 1,5l wody wrzucić marchewkę i pory.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować 15 minut.
Kolejno wrzucić cukinię i fasolę i gotować kolejne 15 minut.
Wrzucić makaron i gotować 10 minut.
Wszystkie przyprawy wymieszać z serem i oliwą i powoli wlać do zupy. Wymieszać wszystko, przykryć i pozostawić na chwilę.
W między czasie podpiec grzanki w piekarniku na złoto, posmarować masłem i gotowe.
Zupę wlewamy do miseczki a kromki albo kładziemy na talerzyku albo wrzucamy na wierzch zupy żeby namokła.
Smacznego
No comments:
Post a Comment