Lasagne bolognese.
Italian Kitchen Lasagna Bolognese
Czas przygotowania 1 godz. 15 minut.
Czas gotowania 2 godziny 45 minut.
porcja dla 8 osób.
Składniki:
2 łyżeczki oliwy,
6 drobno pokrojonych plastrów wędzonego boczku pancetta,
1 drobno posiekana duża cebula,
1 drobno pokrojona marchewka,
2 drobno posiekane łodygi selera naciowego,
1kg mielonej wołowiny,
150g drobno pokrojonych kurzych wątróbek,
2 szklanki mleka,
60g masła,
2 szklanki bulionu wołowego,
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina,
410g obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów z puszki,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
2 szklanki drobno startego parmezanu.
Makaron:
1 szklanka zwykłej mąki,
1/4 szklanki mąki semoliny,
2 jajka,
1 łyżka oliwy,
dodatkowo mąka semolina do posypania.
Biały sos;
125g masła,
3/4 szklanki zwykłej mąki,
1 1/4 gorącego mleka.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku o grubym dnie podgrzej oliwę i podsmaż pancettę,aż będzie chrupka.
Dodaj cebulę,marchewkę i seler,a gdy warzywa zmiękną włóż wołowinę, wątróbkę i gotuj ciągle mieszając do momentu aż wołowina zmieni kolor.
Następnie dodaj mleko i masło i gotuj tak długo,aż połowa płynu wyparuje, dodaj wino ,bulion, pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 30 min.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj pietruszkę.
Makaron:
Z mąki,jajek i oliwy wyrób ciasto na makaron. Z ciasta uformuj kulę. Posyp stolnicę mąką i ugniataj ciasto przez 5 min, do momentu aż stanie się gładkie.
podziel je na kawałki i przepuść przez maszynkę do robienia makaronu,zaczynając od najszerszego ustawienia wałków,stopniowo zmniejszając ich rozstawienie.Makaron powinien mieć grubość 1mm i 10 cm szerokości.Potnij paski na dł. 35 cm.Gotuj makaron przez 1 min.wtedy powinien wypływać na powierzchnię.Po ugotowaniu zanurz makaron na chwilę w zimnej wodzie i osusz.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 stopni.Blachę do pieczenia wysmaruj masłem,
na spodzie blachy do pieczenia rozsmaruj 1/2 szklanki białego sosu połóż na nim 2 kawałki makaronu i pokryj go ćwiartką mięsnego sosu i posyp serem.
Układaj na przemian jak wyżej ,aż będą 4 warstwy. Posyp parmezanem.
Zapiekaj lasagne przez ok. 40 min do momentu, aż pojawi się na niej chrupiąca skórka.
Przed podaniem zaczekaj 15 minut,będzie się ją lepiej kroiło.
Biały sos:
W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę,smaż mieszając,aż powstanie jednolita masa,dodawaj stopniowo mleko cały czas mieszając do momentu aż stanie się gęsty.
Dobra rada:
Sos boloński można podawać ze spaghetti.
Życzę smacznego.
Italian Kitchen Lasagna Bolognese
Preparation time 10 minutes.
Cooking time 10 minutes.
Serves 4 people.
Ingredients:
375g Orecchiette pasta,
60g butter
135g chopped pancetta bacon,
150g thinly sliced mushrooms
1 crushed garlic clove,
1 teaspoon ground black pepper;
300ml. cream,
1 / 2 cup finely grated Parmesan cheese.
Preparation:
Cook the pasta al dente in a pot without a cover and Drain.
Melt the butter in a frying pan and fry the pancetta for 5 minutes, stirring.
Add mushrooms and garlic, stir-fry 3 minutes.
Add pepper and cream and cook over low heat, uncovered, 5 minutes, until half thesauce evaporates.
Then add the cheese and cook for 2 minutes, until cheese is melted.
Spread the pasta on a platter and toss with sauce.
I wish you bon appétit.
Cooking time 10 minutes.
Serves 4 people.
Ingredients:
375g Orecchiette pasta,
60g butter
135g chopped pancetta bacon,
150g thinly sliced mushrooms
1 crushed garlic clove,
1 teaspoon ground black pepper;
300ml. cream,
1 / 2 cup finely grated Parmesan cheese.
Preparation:
Cook the pasta al dente in a pot without a cover and Drain.
Melt the butter in a frying pan and fry the pancetta for 5 minutes, stirring.
Add mushrooms and garlic, stir-fry 3 minutes.
Add pepper and cream and cook over low heat, uncovered, 5 minutes, until half thesauce evaporates.
Then add the cheese and cook for 2 minutes, until cheese is melted.
Spread the pasta on a platter and toss with sauce.
I wish you bon appétit.
No comments:
Post a Comment