Pieczona ricotta z ziołami.
Czas przygotowania 15 minut.
czas pieczenia 1 godzina plus schładzanie.
Porcja dla 8 osób.
Składniki:
1 kg sera ricotta,
2 łyżki drobno pokrojonego świeżego tymianku,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
2 lekko ubite jaja,
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku czosnkowego,
1 łyżka drobno startej skórki cytryny.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-180 stopni.Nasmaruj tłuszczem głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm.Spód należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski włóż ser z tymiankiem i czosnkiem,jajkami,szczypiorkiem i skórką cytryny.
Składniki należy dokładnie wymieszać i przełóż do przygotowanej formy.
Ser należy piec bez przykrycia, ok. 1 godz.do momentu,aż potrawa będzie lekko brązowa i twarda w dotyku.
Najlepiej jak potrawa ostygnie w foremce.
Wskazówka:
Pieczona ricotta może być przechowywana w lodówce pod przykryciem 3 dni.
Smacznego
No comments:
Post a Comment