Sałatka włoska z kurczakiem
czas przygotowania 10 minut
porcja na 4 osoby
Składniki:
1 papryka
2 pomidory
1 ogórek
200g piersi z kurczaka
2 jajka
1 sałata lodowa
6 kromek bułki
małe kulki sera mocarella 1 opakowanie
1 łyżka syropu klonowego
oliwa z oliwek
ocet winny
rozmaryn
bazylia
majeranek
cebula
sezam
masło
świeży ser parmezan
Sposób przygotowania:
Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski i posolić.
Pomidora sparzyć zdjąć skórkę i pokroić na 8 części każdego.
Ogórka można nie obierać ze skóry chyba, że ktoś woli inaczej. Pamiętajmy jednak że zaczynamy obierać i kroić od jasnej strony żeby nie czuć goryczki.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy na cztery części.
Pierś kurczaka myjemy kroimy na małe wąskie paseczki.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż będzie złoty kolor, wlewamy syrop klonowy i mieszamy, możemy go posypać sezamem.
Sos: do filiżanki wrzucamy wszystkie zioła zalewamy 3 łyżkami octu winnego i 5 łyżkami oliwy z oliwek, odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Do piekarnika wrzucamy kromki bułki aż się zarumienią.
Po wyjęciu 4 smarujemy masłem, a dwie kroimy w małe kwadraciki.
Do miski wrzucamy umytą porwaną ręcznie sałatę, paprykę z cebulą, pomidora,jajko, ogórka i zlewamy sosem.
Na koniec wrzucamy ciepłego kurczaka w sezamie, posypujemy grzankami i gotowe.
Podajemy w salaterce, a na talerzyku grzanki posypane tartym na grubo świeżym parmezanem.
Smacznego
No comments:
Post a Comment