restaurant_750x200

Thursday, January 13, 2011

Różane gruszki


Różane gruszki

porcja dla 4 osób
czas przygotowania 35 minut
macerowanie 12 godzin

Składniki:
4 gruszki
2 szklanki różowego wermutu
1 szklanka czerwonego
4 łyżki konfitury z czerwonej róży
4 łyżki brązowego cukru
2 goździki
laska cynamonowa
sok z cytryny
starta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Obrać gruszki ze skóry i natrzeć cytryną,
Zagotować wino z przyprawami i startą skórka cytryny, dodać konfiturę i cukier,


Włożyć gruszki do syropu i gotować 25 min na małym ogniu,następnie zostaw w syropie na 12 godzin.


Wyjmij gruszki na talerz i gotowe.
Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego

No comments:

Post a Comment