Toksańska zupa fasolowa
Czas przygotowania 15 minut.
Czas gotowania 2godz.30minut.
Porcja dla 8 osób.
Składniki:
2 łyżki oliwy,
3 średnie grubo posiekane cebule,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
200g pokrojonego szpeku ( wędlina z udźca wieprzowego),
2 średnie grubo pokrojone marchewki,
2 oczyszczone i grubo pokrojone łodygi selera,
2 puszki pomidorów ( po 400g każda),
1/4 grubo poszatkowanej średniej kapusty włoskiej,
1średnia grubo pokrojona cukinia,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 szklanki bulionu wołowego,
2 l wody,
400g opłukanej i odsączonej fasoli borlotti z puszki,
6 cienkich kromek ciabatty.
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzej oliwę,następnie włóż cebulę,czosnek i szpek, smaż często mieszając do momentu,aż cebula będzie miękka,
do rondla dodaj marchew,seler,nieodsączone i rozgniecione pomidory,kapustę,cukinię,tymianek,bulion i wodę,
wszystko to gotuj na małym ogniu ok. 2 godz.
następnie dodaj fasolę i znowu gotuj na małym ogniu ok. 20 min.
Przygotuj grzanki z chleba ciabatty.
do każdego talerza włóż kromkę i wlej zupę i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
Wskazówka:
Zamiast szpeku można użyć wędzonego boczku pancetta.
No comments:
Post a Comment