Omułki z czosnkiem.
Czas przygotowania 20 minut.
Czas gotowania 10 minut.
Porcja dla 8 osób.
Składniki:
1 szklanka bułki tartej,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny,
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki,
1 kg. czarnych małych omułków,
1 1/2 szklanki wody,
1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj bułkę tartą,czosnek,skórkę z cytryny i natkę pietruszki.
Oczyść i dokładnie wyszoruj omułki.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć omułki, gotując pod przykryciem ok. 7 min.,aż się otworzą.
Zamknięte wyrzuć.
Otwórz muszle i usuń górne skorupki.
za pomocą łyżeczki poluzuj omułki w skorupie.
Wyłóż pojedynczą warstwę omułków na dużej blaszce do pieczenia,posyp wcześniej przygotowaną mieszanką z bułki tartej i skrop oliwą.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 3 min.
Jak się zarumienią są gotowe do spożycia.
Życzę smacznego.
No comments:
Post a Comment