Carpaccio z sałatką z kopru włoskiego
czas przygotowania 10 minut plus zasmażanie.
porcja dla 4 osób.
Składniki:
400g polędwicy wołowej,
2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego,
2 oczyszczone łodygi selera,
2 łyżki świeżej natki pietruszki,drobno pokrojonej,
2 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
1/4 łyżeczki białego cukru,
1/2 łyżeczki musztardy dijon,
1/3 szklanki oliwy.
Sposób przyrządzania:
Z polędwicy należy usunąć tłuszcz i owinąć ją w folię.Następnie należy ją włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę, tak żeby była lekko zamarznięta.
Po godzinie wyjmij polędwicę z zamrażarki i pokrój w cieniutkie plastry.
Gdy polędwica będzie w zamrażarce, przygotuj sobie koper i seler,który należy pokroić w cienkie plastry,a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Na półmisku ułóż pojedynczą warstwę plasterków carpaccio.Udekoruj je sałatką z kopru włoskiego.
Wskazówka:
Carpaccio można podawać z pokrojonym włoskim chlebem.
Smacznego
No comments:
Post a Comment